Decoupage levha-krekl efekat

            

 

 

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

 - MDF predmet (u ovom slučaju dvije MDF podloge)

 - Akrilna boja (krem)

  - Pucajući lak u boji (u ovom slučaju antik tirkiz nijansa)

  - Crna uljana boja

  - Šablon

  - Kistovi, spužve, špahtla

  - Drvofix

 

 

       Za današnji projekat potrebne su nam 2 mdf podloge. Veća podloga na kojoj je rađen krekl je formata 33x33 cm, dok je manja podloga na kojoj je rađen šablon formata 20x20 cm. Prvi korak ka izradi predmeta jeste da obje podloge prefarbamo akrilnom bojom koju smo izabrali, u našem slučaju to je jedna od krem nijansi.

Na manjoj podlozi, ta krem nijansa nam predstavlja podlogu za šablon, i jako je bitno da obratimo pažnju da mdf podloga bude lijepo ofarbana.

                                                                           

      SAVJET: Volimo napomenuti, kada se predmeti farbaju svijetlim bojama, OBAVEZNO je koristiti spužvice i boju nanositi tapkanjem. U suprotnom, ukoliko svijetlu boju nanosite kistovima, vidjeće se tragovi nanošenja boje i to izgleda pomalo neuredno.

     Što se tiče veće podloge, one na kojoj radimo krekl u boji, ta krem nijansa nam predstavlja boju pukotina. 

     Dakle, sada ćemo objasniti postupak rada sa kreklom u boji:

       1) Nanosimo onu akrilnu boju kakve želimo da nam budu pukotine (u ovom slučaju to je krem nijansa)

       2) Kada se akrilna boja osušila, sljedeći korak je nanošenje komponente 1 (u ovom slučaju na bočici piše MEDIUM, a u zavisnosti od proizvođača može pisati još i STEP 1, komponenta A i sl.). Od nanošenja komponente 1 zavisi u kom pravcu će ići pukotine. Ukoliko MEDIUM nanosite u jednom pravcu kistom, pukotine će slijediti taj pravac i tako će boja i pucati, sve u istom smjeru. Ukoliko želite da pukotine idu nepravilno, na sve strane (kao što je kod nas na ovom predmetu), u tom slučaju MEDIUM prospite po podlozi, prste na ruci spojite i tako spojenim prstima (ne dlanom )pravite kružne pokrete po mdf podlozi. Na taj način Vi zadajete pravac pucanja boje.

        3) Kada smo sigurni da se i komponenta 1, tj MEDIUM osušio, sljedeći korak je nanošenje krekl boje koja će popucati, i u našem slučaju to je antik tirkiz nijansa. Taj korak ćemo nazvati STEP 2. Od nanošenja ove komponente, dakle boje, zavisi kolike su nam pukotine. Ukoliko je sloj tanak, pukotine i polja će biti sitna, a što deblji sloj budemo nanosili, to će pukotina i polje biti krupniji.  Step 2 možete nanositi ili kistom, ili špahtlom (u tom slučaju boju prospite na podlogu, i sa špahtlom se ponašajte kao kada šlag razmazujete po torti da bude ravno, dakle špahtlom prelazite preko boje tako da ne grebete po mdf podlozi). Kada STEP 2 dođe u dodir sa MEDIUMom, počinju se pojavljivati pukotine.

 

                                                                           


     Što se tiče male podloge, kada je akrilna boja suha, pozicioniramo šablon kako nam odgovara, i prelazimo bojom preko šablona (u ovom slučaju korištena je takođe antik tirkiz akrilna boja kako bi išla uz pukotine). Jako je bitno da obratite pažnju da prilikom nanošenja boje preko šablona, na kistu ili spužvici ne bude previše boje, već da na priboru sa kojim radite bude minimalno boje, kako ta boja ne bi podlila pod šablon i napravila mrlju. Na kraju još uljanom bojom osjenčimo ivice manje podloge kako bi kompozicija bila kompletna, i kako bi manja mdf podloga došla do izražaja.

     Kada ste sigurni da su obje podloge suhe, mdf podloge zalijepite međusobno drvofixom.

                   


                                           Nadamo se da ste uživali uz novi tutorijal koji je za vas spremio Hobby Art Centar <3