Decoupage kutija - efekat čipke (zavjese)

                       

Za izradu je potreban sljedeći materijal:


- MDF predmet (u ovom slučaju kutija)
- Akrilna boja (bijela, lila)
- Salveta
- Ljepilo za salvete
- Konturna boja
- Glazing medium
- Kistovi

 

 

 

1.  Prvi korak ka izradi predmeta je farbanje akrilnim bojama. Dio poklopca na kom će se nalaziti salvetica farbamo bijelom akrilnom bojom, dok ostatak kutije farbamo lila akrilnom bojom.

NAPOMENA: Dio ispod salvetice ili rižinog papira, mora biti bijele boje kako bi se boje sa papira vidjele u što ljepšoj nijansi. Ukoliko bi salveticu ili rižin papir lijepili na tamnu ili šarenu podlogu, motiv sa papira bi se samo stopio sa podlogom, i motivi se ne bi vidjeli.

2. Salvetica ima uglavnom 3 sloja (u zavisnosti od proizvođača), i za decoupage tehniku potreban nam je samo jedan, gornji sloj salvetice na kom se nalazi print, ostala dva sloja bijelog papira nam ne trebaju u ovom slučaju. Kada ste odvojili sloj salvetice i spreman je za ljepljenje, na poklopac kutije, koji je sada već bijele boje, nanosimo ljepilo za salvete srednje debljine sloja, te pozicioniramo salvetu.

SAVJET: Kako bi se salvetica što manje pogužvala ili poderala, kada ste je pozicionirali na ljepilo, ne namještati je dalje prstima, već preko komada salvete postaviti komad alu folije, ili npr fasciklu za registratore, te preko tom komada folije/fascikle dlanom istiskati zrak ispod salvetice i ravnati je s podlogom.  Nakon što ste podigli foliju sa salvetice, prvo osušiti sve, pa tek onda preći ljepilom ponovo na mjestima gdje je to potrebno (ukoliko se desio neki propust prilikom prvobitnog nanošenja ljepila). Ukoliko budete nanosili ljepilo i ispod, i preko salvetice, a sve je još uvijek vlažno, postoji velika šansa da ćete pokretima kistom poderati salveticu.

3. Kako bi dobili efekat zavjesice (ili čipke), dakle prozirno bijelu nijansu, potrebni su nam bijela akrilna boja, malo vode i glazing medium. Glazing medium usporava sušenje akrilne boje, tako da nam na taj način dozvoljava da se duže možemo igrati bojom, tj blendati je. Kist pokvasiti malo vodom, te pomješati skupa s akrilnom bojom i glazingom. Jako je bitno da ne bude previše vode u kistu, u suprotnom se ne postiže željeni efekat.

4. Na kraju, pomoću bijele konturne boje iscrtavamo željenu šaru, tačkice, ukrase i sl. 

*** Konturna boja ima špicasti otvor na vrhu pakovanja, tako da dozvoljava da sa njom možete ispisivati text, linije, šare i sl. Dostupna je u nekoliko različitih nijansi, i možete je kupiti kao metalik ili gliter opciju.

Uživajte uz Vaš Hobby Art tim !!!