Efekat kože

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

 

 - MDF predmet (u ovom slučaju kutija)

- Akrilna boja (bijela, oker i smeđa)

- Papirna salveta (bijeli slojevi koje inače bacamo)

- Ljepilo za salvete- Uljana boja (smeđa i crna)

- Šablon

- Kistovi

1.  Prvi korak ka izradi predmeta je da odvojimo poklopac od kutije kako bi lakše rukovali dijelovima, i predmet uradili bez grešaka.


2. Na bočne strane kutije nanosimo srednji sloj ljepila za salvete, i komadiće salvete postavljamo na ljepilo gužvanjem iste. Što je više nabora salvetice, to će kutija dobiti više reljefa. Obavezno svaki komad salvetice koji ste nagužvali pređite kistom i ljepilom kako bi bili sigurni da se salvetica dobro zalijepila i stvorila nabore koji će nam kasnije dati teksturu kutije.

NAPOMENA: Salvetica uglavnom ima 3 sloja (u zavisnosti od proizvođača), i u ovom slučaju koristimo bijele slojeve salvete koje uglavnom bacamo kod primjene decoupage tehnike.

                                

3. Kada je salvetica zalijepljena i sigurni ste da je sve suho, da nema više ljepila, slijedi farbanje donjeg dijela kutije koji farbamo akrilnom bojom – nijansa oker. Dovoljno je preći jedan sloj akrilne boje jer se kutija patinira uljanim bojama malo kasnije.

4. Kada smo sigurni da je akrilna boja suha, prelazimo na patiniranje bočnih strana kutije. Prstom nanosimo smeđu uljanu boju, te istu utrljavamo u salvetu i razmazujemo po kompletnoj kutiji. Obratiti pažnju da svaki nabor bude dobro ispatiniran, jer to je ono što je glavni detalj kutije. Ukoliko ima viška uljane boje, ubrusom ili suhom papirnom maramicom pređite preko strana kako bi odstranili višak uljane boje.

5. Prelazimo na poklopac kutije. Poklopac prvo farbamo oker akrilnom bojom, a nakon sušenja oker nijanse, nanosimo smeđi antik medium. Dok se još antik medium nije osušio krećemo sa skidanjem istog (patiniranje). Dakle, dok je antik medium još vlažan uzimamo krpu (spužvu, maramice i sl. ...) i pokretima u istom pravcu skidamo medium sa kutije. Od jačine pritiska i toga koliko smo puta prešli po mediumu zavisi i to koliko će kutija biti ispatinirana.

6. Kada smo dobili ispatiniranu podlogu poklopca, počinjemo igranje šablonima. Kako bi dobili 3D efekat šablona, tj sjene, potrebne su nam dvije akrilne boje.  Šablon pozicioniramo na poklopac gdje nam odgovara i potom nanosimo smeđu akrilnu boju. Kada je smeđa akrilna boja suha, šablon pozicioniramo na isto mjesto odakle smo počeli, te ga pomjeramo za otprilike 2mm u jednu stranu. Kada smo pomjerili šablon, nanosimo svijetlu akrilnu boju (bijelu, bež..) preko šablona. Nakon nanošenja svijetle akrilne boje, šablon podižemo i na taj način smo dobili sjenu.


7. Na kraju kompletan predmet sjenčimo još malo sa crnom uljanom bojom kako bi naglasili njene ćoškove, ivice...Vaša „kožna kutija“ je sada spremna 
J


Uživajte uz Vaš Hobby Art tim !!!