Handmade by GordanaL/ Obilježivači za knjige - bookmarkers

 

 

 

Svaki pristojan knjiški moljac svoju ljubav i strast ka knjigama vremenom prenese i na neke srodne predmete, a gdje naći bolju poveznicu od obilježivača za knjige tj. bookmarkera. Već duže vrijeme gđa. Gordana Lakić, velika prijateljica Hobby Art Centra pravi obilježivače sa epoxy solom i lancima. - Obilježivači za knjige, rad sa epoxy smolom. Ovi koje vam danas predstavljamo su ideja koja se razvijala godinama i prešla je u stvarnost tek kada je došla do lijepog repromaterijala. 

Podloga je od medijapana i odlučila ju je urediti dvostrano - sa jedne staviti reljefnu šaru, a sa druge dekupaž tehnikom postaviti vintage motiv. Na obilježivač je prvo postavila samoljepljivi šablon, pa preko njega nanijela git masu za drvo.

 

Šablon je odmah skinula, a masu ostavila da se potpuno osuši. Da podsjetimo - šablon se mora ODMAH skinuti i oprati jer će git prionuti za njega i poslije neće biti moguće da ga skinete, naročito između tankih šara. Također, može dovesti do kvarenja same šare i pri slijedećem nanošenju ona neće biti onako jasna i potpuna kao što bi trebalo.

Osušenu šaru je blago prešmirglala brusnim papirom, da ukloni oštre ivice i grube prelaze.

 

Obilježivač se prefarba bijelom akrilnom bojom sa obje strane i ostavljamo ga da se osuši.

Za glatku stranu je odabrala dvije sličice sa vintage motivima odštampšanim na tankom rižinom papiru. Rižin papir je čvršći od salveta, a mekši od dekupaž papira, pa je najsavršeniji za ovaj rad. Lijepo prianja uz podlogu, a ne kida se lako.

Mekanom četkicom se premaže podloga tankim slojem ljepila za dekupaž, postavila je papir, pa ga opet premazala ljepilom da se potpuno poravna i prione na podlogu. Ovako tanak rižin papir može i samo da se prelijepi odozgo, ali ako ljepilo nanesete i na podlogu, lakše ćete ga fiksirati.

 

Ostavljamo ga da se osuši, pa višak papira stružemo šmirglanjem brusnim papirom po ivicama.

Reljefnu šaru sa druge strane osjenčimo svijetložutom bojm. Sjenčila je ponegdje i van šablona radi boljeg efekta kasnije.

Sljedeća stavka u kreativnom procesu je bilo muljanje antik medijumom, raj za sve koji vole da brljaju i ostavljaju mrlje na sve strane. -UPOZORENJE: nije za one koji vole čiste radove, bez sjenčenja, mnogo boja niti improvizaciju. Prilično dobro se razmazuje, pa je dovoljna manja količina medijuma.

Antik medijum nanosimo kraćom grubom četkicom preko cijele površine i po ivicama. Ostavili smo ga da se prosuši prije sljedeće etape.

Medijum je na akrilnoj bazi, ali bez smola u sastavu, tako da je njegova karakteristika da ga je po sušenju moguće brisati vlažnim maramicama i time stvarati sjene i pohabani izgled predmeta na kome radimo. U ovom slučaju Gordana je željela da istaknem šaru, pa je nju najviše brisala, dok je sjene ostavljala u dijelu obilježivača oko same šare. Poenta ovakvog rada je da se radi mjestimično, sa više ili manje inteziteta, da se dobije neravnomijeran, a opet lijepo povezan izgled postaranog predmeta. Poslije briskanja vlažnom maramicom, sve možete preći papirnom maramicom i ostaviti da se osuši. Također, možete raditi i na drugi način - da ne sačekate da se medijum osuši, nego na pola sušenja da ga brišete suhom maramicom. Rezultat je otrprilike isti, osim što u načinu na koji je radila ovaj put, brisanje traje duže, pa imate više vremena da odlučite šta uklanjate, a time i veću kontrolu nad procesom.

Kada su obje strane bile suhe, i dekupažirana i ona tretirana medijumom, pojedine dijelove je naglasila wax pastom. Njena odlika je lijep sjaj u ovom slučaju bakarne boje, a mogu se naći i u boji bronze, zlata i srebra. Nanosi se utrljavanjem male količine prstima i razmazivanjem do željene nijanse. Ako je utrljate manje, ostat će sa više boje i inteziteta, ako utrljate jače, vidjeće se kao sjajni premaz. Dobije se lijep metalizirani sjaj koji se naročito primijeti pri pokretanju predmeta.

Obilježivač je na kraju prelakiran akrilnim lakom, nekoliko puta sa svake strane, sa sušenjem svakog sloja laka između sledećeg nanošenja. 

Na taj način je nastao bookmarker divnog postaranog izgleda koji najbolje izgleda ušuškan uz klasike književnosti.

Prednost ovakvih obilježivača je njegov oblik i debljina - dovoljno je tanak da neće oštetiti knjigu, a opet se lako uočava što je i njegova svrha. Izrezani detalj u obliku srca daje poseban šarm ovome upotrebno-dekorativnom predmetu.

Prednost ovakvog oblika je i u njegovoj dvostranosti, kao da posjedujete dva u jednom. 

 

 

Za praznike je napravila i obilježivače sa irvasima, sasvim prigodne za čitanje u hladne zimske večeri. Podjednako lijepo izviruju iz knjiga bajki kao i iz uzbudljivih i napetih trilera. 

Za one romantičnije napravljen je ovaj rumenkasto-srcoliki bookmarker koji je već otputovao vlasnici.

Šablon za ova srcad gđa. Lakić je napravila sama, a kako - čitajte u jednom od sljedećih postova koji je u pripremi.

    A i ovaj ptičiji se tek kratko vrijeme družio sa bezvremenskom Rugalicom, prije nego je odlepršao jednom vrapčiću.

    Da djeca ne bi ostala zakinuti za bilježenje u krčenju kroz svoja omiljena štiva, tu je i jedan 'djevojčičasti', kao stvoren za sakriti u novogodišnji paketić, u slikovnicu, da potraje i kada slatkiši budu razmotani i zaboravljeni. 

Više radova možete pogledati u albumima na FB stranici: Handmade by GordanaL .

   Ako ste radije za video-tutorijale, bacite pogled i na Youtube kanal. 

Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.