Krekl efekat

                                                  

 

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

- MDF kutija

- Akrilna boja (krem, bordo, crna)

- Šablon

- Kistovi, spužve, špahtla

- Ljepilo za salvetice

- Krekl lak (pucajući lak)

 

1. Prvi korak kod rada na kutiji jeste da poklopac, i stranice kutije ofarbamo krem bojom. S obzirom da krem boja spada među svijetle nijanse, preporučujemo nanošenje akrilne boje tapkanjem spužvicom, kako se ne bi vidjeli tragovi nanošenja.

2. Nakon što smo poklopac i stranice ofarbali krem akrilnom bojom, i ona se osušila, sada donji dio kutije farbamo bordo akrilnom bojom. S obzirom da bordo boja spada među tamne nijanse, ovu boju možete nanositi i spužvicom i kistovima.

3. Na prednji dio kutije zalijepićemo salveticu. Kako bi se salvetica vidjela u svojim pravim nijansama, nju moramo zalijepiti na bijelu, ili što svijetliju podlogu (u našem slučaju to je krem boja, jer je jako svijetla). Prilikom ljepljenja salvetice, obratite pažnju da prvo uklonite sve donje, bijele slojeve salvetice, i da nam ostane samo šareni sloj salvete koji ćemo zalijepiti na kutiju.

4. Lijevu i desnu stranu kutije dekorisaćemo nanošenjem bordo akrilne boje preko šablona.

SAVJET: Ukoliko boju preko šablona nanosite okruglim ravnim kistom, ili spužvicom, obratit pažnju da kada kist/spužvu umočite u boju, da ga prvo otapkate sa strane o ubrus/krpu, kako bi izbacili sav višak boje, a tek potom kist/spužvu nanosite preko šablona. Na ovaj način ste se riješili viška boje iz kista, tj spužve, i spriječili moguće nastajanje fleka ispod šablona, tj podljevanje boje.

5. Što se tiče poklopca, na njega nanosimo krekl lak u boji, a sada ćemo objasniti postupak rada sa kreklom u boji:

       1) Nanosimo onu akrilnu boju kakve želimo da nam budu pukotine (u ovom slučaju to je krem nijansa)

       2) Kada se akrilna boja osušila, sljedeći korak je nanošenje komponente 1 (u ovom slučaju na bočici piše MEDIUM, a u zavisnosti od proizvođača može pisati još i STEP 1, komponenta A i sl.). Od nanošenja komponente 1 zavisi u kom pravcu će ići pukotine. Ukoliko MEDIUM nanosite u jednom pravcu kistom, pukotine će slijediti taj pravac i tako će boja i pucati, sve u istom smjeru. Ukoliko želite da pukotine idu nepravilno, na sve strane (kao što je kod nas na ovom predmetu), u tom slučaju MEDIUM prospite po podlozi, prste na ruci spojite i tako spojenim prstima (ne dlanom )pravite kružne pokrete po mdf podlozi. Na taj način Vi zadajete pravac pucanja boje.

       3) Kada smo sigurni da se i komponenta 1, tj MEDIUM osušio, sljedeći korak je nanošenje krekl boje koja će popucati, i u našem slučaju to je bordo nijansa. Taj korak ćemo nazvati STEP 2. Od nanošenja ove komponente, dakle boje, zavisi kolike su nam pukotine. Ukoliko je sloj tanak, pukotine i polja će biti sitna, a što deblji sloj budemo nanosili, to će pukotina i polje biti krupniji.  Step 2 možete nanositi ili kistom, ili špahtlom (u tom slučaju boju prospite na podlogu, i sa špahtlom se ponašajte kao kada šlag razmazujete po torti da bude ravno, dakle špahtlom prelazite preko boje tako da ne grebete po poklopcu kutije). Kada STEP 2 dođe u dodir sa MEDIUMom, počinju se pojavljivati pukotine.

 

6. Za kraj, ivice kutije ćemo osjenčiti crnom akrilnom bojom (sjenčenje možete raditi akrilnom bojom, wax pastom, uljanim bojama, krem pastom...)